Serwis Informacjny Branży Turystycznej
PIT o skutkach podróżowania bez biura podróży
Schetyna: Tureckie kurorty są bezpieczne
Kolejni turyści dostaną odszkodowanie od Skarbu Państwa?
Merlin.pl wchodzi na rynek turystyczny
MSZ ostrzega przed wyjazdami do południowo-wschodniej Turcji

więcej »





Bory Dolnośląskie: nieodkryty turystycznie zakątek Polski?

Bory Dolnośląskie należą do największych kompleksów leśnych w Europie Środkowej. Ich powierzchnia wynosi ok. 165 tysięcy hektarów. Obejmuje on tereny parków krajobrazowych oraz rezerwatów, chroniących dziewiczą przyrodę tego obszaru. Dzięki rozbudowanej infrastrukturze turystycznej, odwiedzający mają możliwość zapoznania się z różnorodnością i urokiem występującej tu flory i fauny - na przykład poruszając się wzdłuż wielu wyznaczonych ścieżek i tras edukacyjnych. Budowa geologiczna oraz rzeźba terenu to efekt działania zlodowacenia środkowopolskiego, któremu Bory zawdzięczają torfowiska, wydmy śródlądowe i położone malowniczo, wśród lasów - stawy. Na całym terenie znajdują się cztery rezerwaty przyrody i park krajobrazowy, a w nich zachowane w naturalnym stanie ekosystemy, siedliska rzadkich roślin i wielu gatunków zwierząt.

Pod koniec XIII w. z inicjatywy księcia Bolka I Surowego wybudowano lub umacniano wiele twierdz na terenie Borów, m.in. Zamek w Kliczkowie. Ta położona w samym sercu Borów Dolnośląskich rezydencja w ciągu stuleci swojego istnienia wielokrotnie zmieniała właścicieli, z których każdy zostawił po sobie ślad w architekturze lub wystroju zamku. Budowla stanowi unikalny przykład krzyżowania się wpływów renesansu, baroku, klasycyzmu, a nawet neogotyku. Jednak podziwianie jej w pełnej okazałości nie byłoby dziś możliwe bez gruntownej renowacji, którą przeprowadziła pod koniec lat 90 - tych firma Integer S.A., specjalizująca się w odrestaurowywaniu cennych, ale zniszczonych zabytków. Zamek Kliczków wyszedł bez szwanku z wielu historycznych opresji, ale nie dał rady szabrownikom, którzy po drugiej wojnie światowej zdewastowali lub rozkradli wyposażenie oraz niszczącej sile czasu.

- Odnajdywanie tego rodzaju miejsc w naszym kraju umacnia mnie w przekonaniu, że Polska nie jest mało znaczącą prowincją na turystycznej mapie Europy - mówi Paweł Melka, z firmy Integer S.A. Obiekt ten trzyma poziom nie tylko pod względem estetyki i historycznej rangi. Obecnie znajduje się tu kompleks hotelowo-rekreacyjny z sześcioma salami konferencyjnymi, basenem, saunami i SPA.

Zarówno sam zamek, jak i otaczające go Bory Dolnośląskie to przykład dialogu różnych kultur i tradycji. Na miejsce wysiedlonej po wojnie ludności niemieckiej przybyli przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, osadnicy wojskowi, reemigranci polscy z Bośni-Hercegowiny, Francji, Belgii oraz Czechosłowacji, Łemkowie, Bojkowie i Ukraińcy, a nawet uchodźcy greccy i macedońscy. Wszyscy oni odcisnęli swoje piętno na sztuce, obyczajowości, kuchni i atmosferze tego niezwykłego regionu. Mieszkańcy Borów Dolnośląskich wytwarzają swoje specjały na bazie tradycyjnych receptur. Tylko tutaj można spróbować chleba starowiejskiego, wypiekanego już przez czwarte pokolenie piekarzy, a serwowanego na liściach chrzanu lub kapusty. Jako regionalny smakołyk wysokiej jakości, został wpisany na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych. W pobliskich gospodarstwach agroturystycznych można skosztować naturalnych, pozbawionych konserwantów i sztucznych dodatków, wędlin z dziczyzny. W skład takiej kiełbasy, oprócz mięsa, wchodzi czosnek, sól do peklowania i bukiet aromatycznych przypraw. Aby ją przygotować najpierw pekluje się mięso, część ładne kroi w kostkę, a resztę mieli. Po wymieszaniu dodaje się czosnek i przyprawy, nabija mięso w jelito i poddaje wędzeniu.

W samym Kliczkowie, w odrestaurowanym zamku, w którym dziś mieści się ekskluzywne Centrum Konferencyjne oraz SPA, o podniebienie gości dbają kucharze z Restauracji Zamkowej. Do specjalności szefa kuchni należą mięsa, grzyby i warzywa, które na stoły trafiają prosto z tutejszych lasów. Miłośników dziczyzny zainteresuje comber z jelenia w śliwowicy, serwowany z sakiewką naleśnikową nadziewaną borowikami. Obiad można zjeść w Sali Balowej, wśród jasnych dekoracji ścian i sufitu, pochodzących z początku XIX wieku. Sala powiększona jest o wykusz (część wieży frontowej), którego okna dodatkowo doświetlają pomieszczenie. Natomiast obok recepcji, w skrzydle dawnej stajni mieści się mała kawiarenka, w której zachowano elementy dawnego wystroju stajni (żłoby przyścienne, żeliwne obramienia okien, żeliwne kolumny, kafelkowa okładzina ścian w kolorze niebieskim i białym). Latem na dziedzińcu zamkowym czynny jest letni ogródek.




Tagi:

Najnowsze:
PIT o skutkach podróżowania bez biura podróży
Schetyna: Tureckie kurorty są bezpieczne
Kolejni turyści dostaną odszkodowanie od Skarbu Państwa?
Merlin.pl wchodzi na rynek turystyczny
MSZ ostrzega przed wyjazdami do południowo-wschodniej Turcji
Wygoda Travel rozpoczyna sprzedaż oferty narciarskiej
Co wybierają turyści na krajowych wakacjach?
Nowy serwis rezerwacyjny wchodzi na rynek
MSZ ostrzega przed wyjazdami do krajów afrykańskich
Jakie dania najchętniej zamawiają Europejczycy?
Więcej zagranicznych turystów w Niemczech
Pasażerowie chętniej kupują bilety kolejowe i autobusowe przez internet
Wizz Air upraszcza proces wprowadzania zmian w rezerwacjach
Lux Express pojedzie do Budapesztu
Ile Polacy muszą pracować na wakacje?
Krynica Morska chce poszerzyć ofertę turystyczną
Puchar Polski w Piłce Ręcznej Plażowej wraca do Hotelu Anders
Rozpoczyna się Jarmark Dominikański
Czy Baleary wprowadzą dodatkową opłatę dla turystów?
Strażnicy dbają o bezpieczeństwo na plażach
 
Starsze aktualności:
Śląskie: badanie poziomu obsługi klienta w placówkach Informacji Turystycznej
Konkurs PROT: jeszcze przez 3 dni można zaprosić znajomych na Pomorze
Wejherowo: komiks promuje miasto do młodych turystów
Dziesięć najgorszych na świecie portów lotniczych na nocleg
Muzeum Watykańskie dziś otwarte także w nocy
Plenerowe kino letnie w Sopocie, Zakopanem i... w pociągach
Sezonowy punkt IT w Tarnowie już dostępny dla turystów
Tatry: podtopienia również na szlakach turystycznych
Otwarto nowy szlak kajakowy na Warcie
Australia: Święta góra będzie zamknięta dla turystów?
Cena biletów do wrocławskiego zoo wrośnie dwukrotnie
GOPR: rozpoczęła pracę sezonowa placówka pod Tarnicą
Rusza akcja sprzątania nadbałtyckich plaż
Rozpoczął się Ogólnopolski Rejs Żeglarsko-Motorowodny "Odra 2009"
Plebiscyty dla mieszkańców i turystów przebywających w Małopolsce
Karta Turysty "Gdańsk - Gdynia - Sopot - Plus" - kampania promocyjna wystartowała
Jeszcze dwa tygodnie na wygranie niezapomnianej podróży do Indii
Przegląd najlepszych lipcowych imprez w polskich górach
Mazury w lipcu - najciekawsze wakacyjne wydarzenia
Chińczycy mimo kryzysu nadal chętnie podróżują

Zgłoś problem z tą stroną »


 Archiwum 2010 

ryba maślana
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij