Serwis Informacjny Branży Turystycznej
Lotnisko w Radomiu zacznie obsługiwać pasażerów
Więcej Polaków skorzysta z usług biur podróży?
Dżihadyści zniszczą syryjskie zabytki?
Jak POT promuje Polskę na EXPO 2015?
Nowe przepisy stymulują ruch turystyczny w Portugalii

więcej »





Bory Dolnośląskie: nieodkryty turystycznie zakątek Polski?

Bory Dolnośląskie należą do największych kompleksów leśnych w Europie Środkowej. Ich powierzchnia wynosi ok. 165 tysięcy hektarów. Obejmuje on tereny parków krajobrazowych oraz rezerwatów, chroniących dziewiczą przyrodę tego obszaru. Dzięki rozbudowanej infrastrukturze turystycznej, odwiedzający mają możliwość zapoznania się z różnorodnością i urokiem występującej tu flory i fauny - na przykład poruszając się wzdłuż wielu wyznaczonych ścieżek i tras edukacyjnych. Budowa geologiczna oraz rzeźba terenu to efekt działania zlodowacenia środkowopolskiego, któremu Bory zawdzięczają torfowiska, wydmy śródlądowe i położone malowniczo, wśród lasów - stawy. Na całym terenie znajdują się cztery rezerwaty przyrody i park krajobrazowy, a w nich zachowane w naturalnym stanie ekosystemy, siedliska rzadkich roślin i wielu gatunków zwierząt.

Pod koniec XIII w. z inicjatywy księcia Bolka I Surowego wybudowano lub umacniano wiele twierdz na terenie Borów, m.in. Zamek w Kliczkowie. Ta położona w samym sercu Borów Dolnośląskich rezydencja w ciągu stuleci swojego istnienia wielokrotnie zmieniała właścicieli, z których każdy zostawił po sobie ślad w architekturze lub wystroju zamku. Budowla stanowi unikalny przykład krzyżowania się wpływów renesansu, baroku, klasycyzmu, a nawet neogotyku. Jednak podziwianie jej w pełnej okazałości nie byłoby dziś możliwe bez gruntownej renowacji, którą przeprowadziła pod koniec lat 90 - tych firma Integer S.A., specjalizująca się w odrestaurowywaniu cennych, ale zniszczonych zabytków. Zamek Kliczków wyszedł bez szwanku z wielu historycznych opresji, ale nie dał rady szabrownikom, którzy po drugiej wojnie światowej zdewastowali lub rozkradli wyposażenie oraz niszczącej sile czasu.

- Odnajdywanie tego rodzaju miejsc w naszym kraju umacnia mnie w przekonaniu, że Polska nie jest mało znaczącą prowincją na turystycznej mapie Europy - mówi Paweł Melka, z firmy Integer S.A. Obiekt ten trzyma poziom nie tylko pod względem estetyki i historycznej rangi. Obecnie znajduje się tu kompleks hotelowo-rekreacyjny z sześcioma salami konferencyjnymi, basenem, saunami i SPA.

Zarówno sam zamek, jak i otaczające go Bory Dolnośląskie to przykład dialogu różnych kultur i tradycji. Na miejsce wysiedlonej po wojnie ludności niemieckiej przybyli przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, osadnicy wojskowi, reemigranci polscy z Bośni-Hercegowiny, Francji, Belgii oraz Czechosłowacji, Łemkowie, Bojkowie i Ukraińcy, a nawet uchodźcy greccy i macedońscy. Wszyscy oni odcisnęli swoje piętno na sztuce, obyczajowości, kuchni i atmosferze tego niezwykłego regionu. Mieszkańcy Borów Dolnośląskich wytwarzają swoje specjały na bazie tradycyjnych receptur. Tylko tutaj można spróbować chleba starowiejskiego, wypiekanego już przez czwarte pokolenie piekarzy, a serwowanego na liściach chrzanu lub kapusty. Jako regionalny smakołyk wysokiej jakości, został wpisany na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych. W pobliskich gospodarstwach agroturystycznych można skosztować naturalnych, pozbawionych konserwantów i sztucznych dodatków, wędlin z dziczyzny. W skład takiej kiełbasy, oprócz mięsa, wchodzi czosnek, sól do peklowania i bukiet aromatycznych przypraw. Aby ją przygotować najpierw pekluje się mięso, część ładne kroi w kostkę, a resztę mieli. Po wymieszaniu dodaje się czosnek i przyprawy, nabija mięso w jelito i poddaje wędzeniu.

W samym Kliczkowie, w odrestaurowanym zamku, w którym dziś mieści się ekskluzywne Centrum Konferencyjne oraz SPA, o podniebienie gości dbają kucharze z Restauracji Zamkowej. Do specjalności szefa kuchni należą mięsa, grzyby i warzywa, które na stoły trafiają prosto z tutejszych lasów. Miłośników dziczyzny zainteresuje comber z jelenia w śliwowicy, serwowany z sakiewką naleśnikową nadziewaną borowikami. Obiad można zjeść w Sali Balowej, wśród jasnych dekoracji ścian i sufitu, pochodzących z początku XIX wieku. Sala powiększona jest o wykusz (część wieży frontowej), którego okna dodatkowo doświetlają pomieszczenie. Natomiast obok recepcji, w skrzydle dawnej stajni mieści się mała kawiarenka, w której zachowano elementy dawnego wystroju stajni (żłoby przyścienne, żeliwne obramienia okien, żeliwne kolumny, kafelkowa okładzina ścian w kolorze niebieskim i białym). Latem na dziedzińcu zamkowym czynny jest letni ogródek.




Tagi:

Najnowsze:
Lotnisko w Radomiu zacznie obsługiwać pasażerów
Więcej Polaków skorzysta z usług biur podróży?
Dżihadyści zniszczą syryjskie zabytki?
Jak POT promuje Polskę na EXPO 2015?
Nowe przepisy stymulują ruch turystyczny w Portugalii
Finnair rozszerza współpracę z Japan Airlines i Quantas
Turyści nie zapalą w rzymskich parkach
Czy będą nowe połączenia z Ławicy?
Rainbow Tours buduje własną sieć hotelową
Unia zniesie wizy dla Ukraińców i Gruzinów?
KLM zainaugurował rejsy do Krakowa
Pendolino coraz bardziej popularny?
W Gdańsku powstanie nowy hotel sieci Hampton by Hilton
Impreza dla miłośników jazdy rowerem na Suwalszczyźnie
Mniej Rosjan podróżuje po Europie
Festiwal Restaurant Week trwa
Emirates i Heathrow nawiązały współpracę
Nowa atrakcja dla fanów Luciano Pavarottiego.
Kanał Elbląski dostępny po rewitalizacji
Karlowe Wary inaugurują sezon
 
Starsze aktualności:
Cena biletów do wrocławskiego zoo wrośnie dwukrotnie
GOPR: rozpoczęła pracę sezonowa placówka pod Tarnicą
Rusza akcja sprzątania nadbałtyckich plaż
Rozpoczął się Ogólnopolski Rejs Żeglarsko-Motorowodny "Odra 2009"
Plebiscyty dla mieszkańców i turystów przebywających w Małopolsce
Karta Turysty "Gdańsk - Gdynia - Sopot - Plus" - kampania promocyjna wystartowała
Jeszcze dwa tygodnie na wygranie niezapomnianej podróży do Indii
Przegląd najlepszych lipcowych imprez w polskich górach
Mazury w lipcu - najciekawsze wakacyjne wydarzenia
Chińczycy mimo kryzysu nadal chętnie podróżują
Promocja Pascala: wszystkie przewodniki z rabatem 40%
"Racibórz. Miasto na czasie" - ukazał się przewodnik po Raciborzu
W Tatry wróciła zima. Na szlakach trudne warunki dla turystów
Uchofony wyruszyły w podróż promującą Małopolskę
Francuski turysta porwany w Pakistanie
PTTK odnawia szlaki turystyczne w świętokrzyskim
Przyznano nagrody za najlepsze publikacje turystyczne ubiegłego roku
Telebim dla turystów z okazji 140 jubileuszu Opery Wiedeńskiej
W Polsce powstaną sejneńskie sukiennice - drugie po krakowskich
Tatry: już nie ma zagrożenia lawinowego

Zgłoś problem z tą stroną »


 Archiwum 2013 

ryba maślana
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij