Serwis Informacjny Branży Turystycznej
UOKiK: Uber nie ogranicza konkurencji
Rainbow - nowości w ofercie na zimę
Wizz Tours oferuje pakiety wakacyjne
LHG planuje otwarcie 40 hoteli na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej
KLM rozbudowuje siatkę połączeń

więcej »





Bory Dolnośląskie: nieodkryty turystycznie zakątek Polski?

Bory Dolnośląskie należą do największych kompleksów leśnych w Europie Środkowej. Ich powierzchnia wynosi ok. 165 tysięcy hektarów. Obejmuje on tereny parków krajobrazowych oraz rezerwatów, chroniących dziewiczą przyrodę tego obszaru. Dzięki rozbudowanej infrastrukturze turystycznej, odwiedzający mają możliwość zapoznania się z różnorodnością i urokiem występującej tu flory i fauny - na przykład poruszając się wzdłuż wielu wyznaczonych ścieżek i tras edukacyjnych. Budowa geologiczna oraz rzeźba terenu to efekt działania zlodowacenia środkowopolskiego, któremu Bory zawdzięczają torfowiska, wydmy śródlądowe i położone malowniczo, wśród lasów - stawy. Na całym terenie znajdują się cztery rezerwaty przyrody i park krajobrazowy, a w nich zachowane w naturalnym stanie ekosystemy, siedliska rzadkich roślin i wielu gatunków zwierząt.

Pod koniec XIII w. z inicjatywy księcia Bolka I Surowego wybudowano lub umacniano wiele twierdz na terenie Borów, m.in. Zamek w Kliczkowie. Ta położona w samym sercu Borów Dolnośląskich rezydencja w ciągu stuleci swojego istnienia wielokrotnie zmieniała właścicieli, z których każdy zostawił po sobie ślad w architekturze lub wystroju zamku. Budowla stanowi unikalny przykład krzyżowania się wpływów renesansu, baroku, klasycyzmu, a nawet neogotyku. Jednak podziwianie jej w pełnej okazałości nie byłoby dziś możliwe bez gruntownej renowacji, którą przeprowadziła pod koniec lat 90 - tych firma Integer S.A., specjalizująca się w odrestaurowywaniu cennych, ale zniszczonych zabytków. Zamek Kliczków wyszedł bez szwanku z wielu historycznych opresji, ale nie dał rady szabrownikom, którzy po drugiej wojnie światowej zdewastowali lub rozkradli wyposażenie oraz niszczącej sile czasu.

- Odnajdywanie tego rodzaju miejsc w naszym kraju umacnia mnie w przekonaniu, że Polska nie jest mało znaczącą prowincją na turystycznej mapie Europy - mówi Paweł Melka, z firmy Integer S.A. Obiekt ten trzyma poziom nie tylko pod względem estetyki i historycznej rangi. Obecnie znajduje się tu kompleks hotelowo-rekreacyjny z sześcioma salami konferencyjnymi, basenem, saunami i SPA.

Zarówno sam zamek, jak i otaczające go Bory Dolnośląskie to przykład dialogu różnych kultur i tradycji. Na miejsce wysiedlonej po wojnie ludności niemieckiej przybyli przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, osadnicy wojskowi, reemigranci polscy z Bośni-Hercegowiny, Francji, Belgii oraz Czechosłowacji, Łemkowie, Bojkowie i Ukraińcy, a nawet uchodźcy greccy i macedońscy. Wszyscy oni odcisnęli swoje piętno na sztuce, obyczajowości, kuchni i atmosferze tego niezwykłego regionu. Mieszkańcy Borów Dolnośląskich wytwarzają swoje specjały na bazie tradycyjnych receptur. Tylko tutaj można spróbować chleba starowiejskiego, wypiekanego już przez czwarte pokolenie piekarzy, a serwowanego na liściach chrzanu lub kapusty. Jako regionalny smakołyk wysokiej jakości, został wpisany na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych. W pobliskich gospodarstwach agroturystycznych można skosztować naturalnych, pozbawionych konserwantów i sztucznych dodatków, wędlin z dziczyzny. W skład takiej kiełbasy, oprócz mięsa, wchodzi czosnek, sól do peklowania i bukiet aromatycznych przypraw. Aby ją przygotować najpierw pekluje się mięso, część ładne kroi w kostkę, a resztę mieli. Po wymieszaniu dodaje się czosnek i przyprawy, nabija mięso w jelito i poddaje wędzeniu.

W samym Kliczkowie, w odrestaurowanym zamku, w którym dziś mieści się ekskluzywne Centrum Konferencyjne oraz SPA, o podniebienie gości dbają kucharze z Restauracji Zamkowej. Do specjalności szefa kuchni należą mięsa, grzyby i warzywa, które na stoły trafiają prosto z tutejszych lasów. Miłośników dziczyzny zainteresuje comber z jelenia w śliwowicy, serwowany z sakiewką naleśnikową nadziewaną borowikami. Obiad można zjeść w Sali Balowej, wśród jasnych dekoracji ścian i sufitu, pochodzących z początku XIX wieku. Sala powiększona jest o wykusz (część wieży frontowej), którego okna dodatkowo doświetlają pomieszczenie. Natomiast obok recepcji, w skrzydle dawnej stajni mieści się mała kawiarenka, w której zachowano elementy dawnego wystroju stajni (żłoby przyścienne, żeliwne obramienia okien, żeliwne kolumny, kafelkowa okładzina ścian w kolorze niebieskim i białym). Latem na dziedzińcu zamkowym czynny jest letni ogródek.




Tagi:

Najnowsze:
UOKiK: Uber nie ogranicza konkurencji
Rainbow - nowości w ofercie na zimę
Wizz Tours oferuje pakiety wakacyjne
LHG planuje otwarcie 40 hoteli na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej
KLM rozbudowuje siatkę połączeń
Terroryzm wciąż wpływa na spadki liczby rezerwowanych wycieczek
`Poznań za pół ceny` przyciąga coraz więcej turystów
Czym Cypr chce przyciągać turystów?
Mistral Air poleci z Bydgoszczy do Rzymu
Tanieją połączenia roamingowe
PKS Polonus wprowadza nowe udogodnienia dla pasażerów
Grecja najpopularniejsza w systemie Merlin X
KLM rozpoczął współpracę z BimBimBikes
Wizz Air otworzy nowe połączenia z Katowic
Ryanair poleci z Poznania do Alicante
Nowy touroperator wchodzi na polski rynek
Ryanair ogłasza rozkład lotów na zimę 2016/2017
Wieża katedry św. Mikołaja w Elblągu dostępna dla turystów
Festiwale i wydarzenia kulturalne rozpoczynają sezon wakacyjny w Chorwacji
Zamki i pałace w Czechach witają sezon wiosenno-letni
 
Starsze aktualności:
Poznań zaprasza na franciszkański weekend
Coraz więcej przewodników Michelin po polsku
Małopolski Szlak Architektury Drewnianej otwarty jeszcze do końca września
Karpackie Klimaty już w ten weekend
Turyści powoli opuszczają Zakopane
Którym statkiem dopłyniemy do Tyńca?
Dolomity na liście dziedzictwa UNESCO
Niefortunna promocja sandomierskiego muzeum?
Okęcie nie chce płacić odszkodowań
Poznańska słoniarnia ma już trzeciego słonia
Włochy: właściciel plaży wyrzucał szkło do morza
Zakopane: w piątek rusza Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich
Nowa tatrzańska promocja: lokalne monety już w obiegu
Mandat dla Polaka za próbę kąpieli w fontannie
W Krynicy nie powstanie tor saneczkowy
Para turystów potrącona na szlaku
MSZ przypomina o warunkach podróżowania młodzieży po Czarnogórze
Trwa X edycja Jarmarku Podhalańskiego
Troje turystów aresztowano w Iranie
Warszawa: otwarto CIT na Starym Mieście

Zgłoś problem z tą stroną »


 Archiwum 2005 

ryba maślana
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij