Serwis Informacjny Branży Turystycznej
Karlowe Wary inaugurują sezon
Turystyka caravaningowa zdobędzie popularność i w Polsce?
Travelplanet.pl proponuje rozwiązanie na wypadek bankructwa touroperatora
Nowy serwis hotelowy na polskim rynku
eSKY.pl wprowadza do oferty wynajem samochodów

więcej »





Bory Dolnośląskie: nieodkryty turystycznie zakątek Polski?

Bory Dolnośląskie należą do największych kompleksów leśnych w Europie Środkowej. Ich powierzchnia wynosi ok. 165 tysięcy hektarów. Obejmuje on tereny parków krajobrazowych oraz rezerwatów, chroniących dziewiczą przyrodę tego obszaru. Dzięki rozbudowanej infrastrukturze turystycznej, odwiedzający mają możliwość zapoznania się z różnorodnością i urokiem występującej tu flory i fauny - na przykład poruszając się wzdłuż wielu wyznaczonych ścieżek i tras edukacyjnych. Budowa geologiczna oraz rzeźba terenu to efekt działania zlodowacenia środkowopolskiego, któremu Bory zawdzięczają torfowiska, wydmy śródlądowe i położone malowniczo, wśród lasów - stawy. Na całym terenie znajdują się cztery rezerwaty przyrody i park krajobrazowy, a w nich zachowane w naturalnym stanie ekosystemy, siedliska rzadkich roślin i wielu gatunków zwierząt.

Pod koniec XIII w. z inicjatywy księcia Bolka I Surowego wybudowano lub umacniano wiele twierdz na terenie Borów, m.in. Zamek w Kliczkowie. Ta położona w samym sercu Borów Dolnośląskich rezydencja w ciągu stuleci swojego istnienia wielokrotnie zmieniała właścicieli, z których każdy zostawił po sobie ślad w architekturze lub wystroju zamku. Budowla stanowi unikalny przykład krzyżowania się wpływów renesansu, baroku, klasycyzmu, a nawet neogotyku. Jednak podziwianie jej w pełnej okazałości nie byłoby dziś możliwe bez gruntownej renowacji, którą przeprowadziła pod koniec lat 90 - tych firma Integer S.A., specjalizująca się w odrestaurowywaniu cennych, ale zniszczonych zabytków. Zamek Kliczków wyszedł bez szwanku z wielu historycznych opresji, ale nie dał rady szabrownikom, którzy po drugiej wojnie światowej zdewastowali lub rozkradli wyposażenie oraz niszczącej sile czasu.

- Odnajdywanie tego rodzaju miejsc w naszym kraju umacnia mnie w przekonaniu, że Polska nie jest mało znaczącą prowincją na turystycznej mapie Europy - mówi Paweł Melka, z firmy Integer S.A. Obiekt ten trzyma poziom nie tylko pod względem estetyki i historycznej rangi. Obecnie znajduje się tu kompleks hotelowo-rekreacyjny z sześcioma salami konferencyjnymi, basenem, saunami i SPA.

Zarówno sam zamek, jak i otaczające go Bory Dolnośląskie to przykład dialogu różnych kultur i tradycji. Na miejsce wysiedlonej po wojnie ludności niemieckiej przybyli przesiedleńcy z Kresów Wschodnich, osadnicy wojskowi, reemigranci polscy z Bośni-Hercegowiny, Francji, Belgii oraz Czechosłowacji, Łemkowie, Bojkowie i Ukraińcy, a nawet uchodźcy greccy i macedońscy. Wszyscy oni odcisnęli swoje piętno na sztuce, obyczajowości, kuchni i atmosferze tego niezwykłego regionu. Mieszkańcy Borów Dolnośląskich wytwarzają swoje specjały na bazie tradycyjnych receptur. Tylko tutaj można spróbować chleba starowiejskiego, wypiekanego już przez czwarte pokolenie piekarzy, a serwowanego na liściach chrzanu lub kapusty. Jako regionalny smakołyk wysokiej jakości, został wpisany na prestiżową Listę Produktów Tradycyjnych. W pobliskich gospodarstwach agroturystycznych można skosztować naturalnych, pozbawionych konserwantów i sztucznych dodatków, wędlin z dziczyzny. W skład takiej kiełbasy, oprócz mięsa, wchodzi czosnek, sól do peklowania i bukiet aromatycznych przypraw. Aby ją przygotować najpierw pekluje się mięso, część ładne kroi w kostkę, a resztę mieli. Po wymieszaniu dodaje się czosnek i przyprawy, nabija mięso w jelito i poddaje wędzeniu.

W samym Kliczkowie, w odrestaurowanym zamku, w którym dziś mieści się ekskluzywne Centrum Konferencyjne oraz SPA, o podniebienie gości dbają kucharze z Restauracji Zamkowej. Do specjalności szefa kuchni należą mięsa, grzyby i warzywa, które na stoły trafiają prosto z tutejszych lasów. Miłośników dziczyzny zainteresuje comber z jelenia w śliwowicy, serwowany z sakiewką naleśnikową nadziewaną borowikami. Obiad można zjeść w Sali Balowej, wśród jasnych dekoracji ścian i sufitu, pochodzących z początku XIX wieku. Sala powiększona jest o wykusz (część wieży frontowej), którego okna dodatkowo doświetlają pomieszczenie. Natomiast obok recepcji, w skrzydle dawnej stajni mieści się mała kawiarenka, w której zachowano elementy dawnego wystroju stajni (żłoby przyścienne, żeliwne obramienia okien, żeliwne kolumny, kafelkowa okładzina ścian w kolorze niebieskim i białym). Latem na dziedzińcu zamkowym czynny jest letni ogródek.




Tagi:

Najnowsze:
Karlowe Wary inaugurują sezon
Turystyka caravaningowa zdobędzie popularność i w Polsce?
Travelplanet.pl proponuje rozwiązanie na wypadek bankructwa touroperatora
Nowy serwis hotelowy na polskim rynku
eSKY.pl wprowadza do oferty wynajem samochodów
Restauratorzy chcą zachęcić Polaków do częstszego odwiedzania lokali
W maju odbędą się targi Market Tour w Szczecinie
Litwa czeka na turystów
Śmierć polskiej turystki w Izraelu
NoVa Park promuje regionalne atrakcje turystyczne
Trwa głosowanie w konkursie National Geographic
W Parku Nauki i Rozrywki w Krasiejowie rusza nowy sezon
Jak zachęcić najmłodszych do zwiedzania?
Nowy serwis dla turystów
Czeski kurort otwarty po rewitalizacji
Co Paryż oferuje turystom?
Istria liczy na polskich turystów
Polak został Podróżnikiem Roku
Jak tanio podróżować samolotem?
Czy warto wcześniej zaplanować swój urlop?
 
Starsze aktualności:
W Tatry wróciła zima. Na szlakach trudne warunki dla turystów
Uchofony wyruszyły w podróż promującą Małopolskę
Francuski turysta porwany w Pakistanie
PTTK odnawia szlaki turystyczne w świętokrzyskim
Przyznano nagrody za najlepsze publikacje turystyczne ubiegłego roku
Telebim dla turystów z okazji 140 jubileuszu Opery Wiedeńskiej
W Polsce powstaną sejneńskie sukiennice - drugie po krakowskich
Tatry: już nie ma zagrożenia lawinowego
Olomouc Region Card - zniżkowa karta turystyczna w regionie Moraw Środkowych i Jesioników
Beskidzcy ratownicy apelują do turystów, by uważali na żmije
Katowice: Dni Województwa Zachodniopomorskiego już za tydzień
Ponad 100 pomysłów na wycieczki - nowy przewodnik "Polityki"
W Polsce będzie mniej zabytkowych dzieł sztuki?
Czechy zapraszają na Noc Muzealną
Warszawska Informacja Turystyczna w sezonie pracuje dłużej
Polski konsulat we Włoszech apeluje o ostrożność podczas wypraw na Etnę
Śląskie: powstanie szlak turystyczny "Skarby Ziemi w Jaroszowie"
Austria: lawina zabiła sześciu turystów - pięciu Czechów i jednego Słowaka
Ruszył sezon wodniacki na Mazurach
Ukazał się przewodnik "Pszczyna. Perła Górnego Śląska"

Zgłoś problem z tą stroną »


 Archiwum 2013 

ryba maślana
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij