Serwis Informacjny Branży Turystycznej
Pracownicy Heathrow zapowiadają strajki
Nowa dyrektor regionalna IGHP w Małopolsce
Zakaz lotów nad Muzeum Auschwitz
Mouzenidis Travel rozpoczyna sprzedaż Lata 2020
Fontanna Di Trevi zamykana przy zbyt dużej liczbie turystów

więcej »





Turyści skosztują kwiatów jadalnych

Już po raz czwarty goście Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych, który odbędzie się w Dobrzycy w dniach 13 i 14 lipca, będą mogli przekonać się jak smakują kwiaty jadalne.

IV festiwal odbędzie się pod hasłem: Kwiaty w smaku lila-róż. Na talerzach zagoszczą m.in.: lawendy, pysznogłówki, róże czy fuksje. Podczas festiwalu będzie można poznać pełną gamę kwiatów jadalnych: od delikatnych smaków kwiatów dyni, po intensywne i pikantne smaki np. nasturcji. Organizatorem wydarzenia są Ogrody Hortulus.

Za sterami kwiatowej kuchni stanie Mariusz Siwak. W tegorocznym menu nie zabraknie: risotta, zup, sałatek czy serków, oczywiście z kwiatami jadalnymi. Dania serwowane przez Szefa Mariusza, będzie można degustować. Do tegorocznych prelegentów dołączy Grażyna Uścińska - pasjonatka kwiatów jadalnych, autorka książki "Zdrowie w Smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin". Podczas pokazów kulinarnych zaprezentuje, jakie zwykłe i niezwykłe dania można wyczarować z kwiatów jadalnych.

O poszerzenie wiedzy ogrodniczej podczas festiwalu zadba Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan. W czasie pokazów i wykładów opowiedzą o tym, jak hodować i pielęgnować kwiaty jadalne. Specjaliści z firmy Polan rozwieją ogrodnicze wątpliwości, doradzą i odpowiedzą na wszystkie pytania. Dodatkowo Plenerowe prelekcje w Warzywniku Kwiatowym, Ogrodzie Lawendowym oraz Ogrodzie w Smaku lila-róż poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska - kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Festiwal to również okazja do spotkania z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, autorką książek "Pyszne Chwasty" czy "Kwiaty Jadalne". Dr biochemii tradycyjnie będzie czuwała nad tym, aby zjedzone zostały tylko kwiaty jadalne. Dodatkowo poprowadzi wykłady o kwiatach jadalnych - ich właściwościach, czy sposobach wykorzystania. Do tegoroczny prelegentów dołączyła Marta Pawelec - dietetyk kliniczny, sportowy, dziecięcy, psychodietetyk. Podczas prelekcji opowie o zbilansowanej diecie oraz udzieli porad.

Podczas tegorocznej edycji nie zabraknie również naturalnych kosmetyków i kuchni kosmetycznej. Katarzyna Majewska podczas pokazów zaprezentuje jak przygotować naturalne kosmetyki, które można też zjeść.

Na scenie głównej ponownie zagości również florystyka. Uczestnicy festiwalu będą mogli podziwiać pokazy florystyczne oraz wziąć udział w warsztatach plecenia wianków. Nowością tegorocznej edycji jest konkurs florystyczny. Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach. W sobotę publiczność będzie mogła ocenić stół udekorowany zgodnie z tematem "Przyjęcie w ogrodzie w smaku lila-róż". W niedzielę komisja konkursowa oceni i wybierze najpiękniejszy "Bukiet w smaku lila-róż".

Do tegorocznych prelegentów dołączył również Grzegorz Gniech. Mistrz Polski i świata w carvingu wystąpi na scenie podczas pokazów. Na tym jednak nie koniec niespodzianek. Grzegorz Gniech razem z Carving Team Poland wprowadzą gości festiwalu w tajniki carvingu podczas warsztatów na swoim stoisku.

Podczas festiwalu odbędzie się III edycja konkursu Cały ogród na talerzu! Cztery drużyny wezmą udział w kulinarnym boju o kwiatowy widelec i łyżkę. Pierwszego dnia festiwalu przystawkę, danie główne i deser oceni jury. Drugiego dnia drużyny przygotują jedno wybrane danie do masowej degustacji. Ten z zespołów, który otrzyma najwięcej Waszych głosów zdobędzie Nagrodę Publiczności.

W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Na najmłodszych gości festiwalu czekają kąciki z animacjami.




Tagi:

Najnowsze:
Pracownicy Heathrow zapowiadają strajki
Nowa dyrektor regionalna IGHP w Małopolsce
Zakaz lotów nad Muzeum Auschwitz
Mouzenidis Travel rozpoczyna sprzedaż Lata 2020
Fontanna Di Trevi zamykana przy zbyt dużej liczbie turystów
Dwie z najstarszych piramid zostały udostępnione turystom
Chatbot obsłuży klientów Travelplanet.pl
Decyzja Trybunału Sprawiedliwości wzbudzi sprzeciw przewoźników?
Polonus wprowadza podróże łączone
Włoskie lotnisko zostanie zamknięte
Motel One otworzył pierwszy hotel w Polsce
Best Western rozszerza działalność w Europie
Touroperator ogłasza upadłość
Ukraina otworzy Czarnobyl dla turystów
Airbnb ma zmienić sposób prezentacji ofert
Śmiertelne ofiary burz gradowych w Grecji
Hotel bez plastiku - IGHP rusza z nową kampanią
Turyści skosztują kwiatów jadalnych
Czy turysta może się ubiegać o zwrot za bilet równocześnie u przewoźnika i touroperatora?
16 blogerów zmierzy się w turystycznych mistrzostwach
 
Starsze aktualności:
Zakaz lotów nad Muzeum Auschwitz
Mouzenidis Travel rozpoczyna sprzedaż Lata 2020
Fontanna Di Trevi zamykana przy zbyt dużej liczbie turystów
Dwie z najstarszych piramid zostały udostępnione turystom
Chatbot obsłuży klientów Travelplanet.pl
Decyzja Trybunału Sprawiedliwości wzbudzi sprzeciw przewoźników?
Polonus wprowadza podróże łączone
Włoskie lotnisko zostanie zamknięte
Motel One otworzył pierwszy hotel w Polsce
Best Western rozszerza działalność w Europie
Touroperator ogłasza upadłość
Ukraina otworzy Czarnobyl dla turystów
Airbnb ma zmienić sposób prezentacji ofert
Śmiertelne ofiary burz gradowych w Grecji
Hotel bez plastiku - IGHP rusza z nową kampanią
Turyści skosztują kwiatów jadalnych
Czy turysta może się ubiegać o zwrot za bilet równocześnie u przewoźnika i touroperatora?
16 blogerów zmierzy się w turystycznych mistrzostwach
Rośnie liczba turystów w Kapadocji
Na wiodących kierunkach drożej niż przed rokiem

Zgłoś problem z tą stroną »


 Archiwum 2010 

Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij